martes, 18 de diciembre de 2007

ESCOLES VIATGERES: Extremadura 2007

El grup de 6è de primària de Gilet i dos companys mes de Petrés, participarem al projecte de “Escoles viatgeres”, amb la ruta d’Extremadura.

Ens anàrem el dia 16 d’Octubre i durant una setmana vam conèixer pobles i ciutats: Càceres, Plasència, Trujillo, Guadalupe... Visitarem museus, monestirs, catedrals, castells. Ens contaren llegendes i ens explicaren moltes coses sobre la història i la cultura.

També visitarem parcs naturals, com Barruecos i el Parc Nacional de Monfragüe, i va ser el que mes ens va agradar de tot, per el contacte amb la natura, i fins i tot, vegerem voltors.

Una altra cosa que ens agradà molt, va ser conèixer als xiquets i xiquetes de les altres escoles amb els quals compartirem el viatge, ens vàrem fer amics i ara mantenim el contacte per correu.

Eren: Pedro I de Barbastro (Huesca) i Menendez Pidal de Los Rosales (Sevilla).

En aquest viatge vàrem aprendre moltes coses interessants, i també ens adonarem que totes les comunitats no son iguals i que tenen diferents costums.



martes, 11 de diciembre de 2007

L'última partida: visita a la València monumental




























Els alumnes de 3r, 4t, 5é i 6é de l'escola hem anat a jugar al casc antic de la ciutat de València. El joc es deia, "L'última partida" i es feia buscant pistes per els monuments més importants de la zona antiga.

El joc va nàixer perque el rei Jaume I jugava amb el rei dels arabs a escacs i un dia s'en varen anar a lluitar, Jaume I va amagar les fitxes per alguns monuments de València i ningú els havía trobat, fins ara. Pero un grup d'elegits, que som nosaltres, els hem de trobar. Voleu saber cóm l'hem fet?

l'arbre de la sabiesa. l'inici
EL PARTERRE I SANT VICENT
El Druida
En primer lloc anarem al Parterre, en l'arbre de la sabiduria es trobarem amb el Druida que ens donà el rei perque havíem averiguat el camí que haviem de seguir. Després varem anar a Sant Vicent i la guardiana ens va donar el cavall.


coneixem a pitonissa
SANT TOMÁS I FELIP NERI
Pitonissa
El druida ens va presentar a Pitonissa, que ens dugué a Sant Tomas i Felip Neri, on tinguerem que recitar-li un poema d'amor per que ens donara la reina.


reconeixem el be i el mal amb el lladre
EL MARQUÉS DE DOS AIGÜES I L'ESGLÈSIA DE SANTA CATALINA
El Lladre
Al lladre Paco el vàrem conéixer després. Com que estava un poc boig de tant en tant teniem que dir-li: "guíanos, guíanos". Així ens va dur fins al Palau del Marqués de Dos Aigües, a Santa Catalina i avans d'eixir fugint, ens donà l'àlfil que ens havia promés.


llotja
LA PLAÇA RODONA I LA LLOTJA
El Cavaller
Després vàrem coneixer al cavaller i ens dugué correguent a la plaça rodona, on preguntarem a l'ama d'una merceria ón es comerciava amb la seda i anarem a la llotja on trobàrem la torre i el peó.


plaça de la verge i catedral
PALAU DE LA GENERALITAT, PLAÇA DE LA VERGE I CATEDRAL
La Dama
La dama, que la vàrem conéixer després, buscava el seu cavaller y mentres ens portava al Palau de la Generalitat, anava preguntant als vianants si ells eren el seu cavaller. A la Plaça de la Verge trobàrem l'última pista i acabàrem la partida darrere de la Catedral, amb un duel entre el cavaller i nosaltres.

últims moviments
Últim moviment de la partida

duel final
El treball en equip ens ajudà a vèncer al cavaller

lunes, 3 de diciembre de 2007

LA TARDOR AL C.R.A.

Enguany,a la tardor,cada aulari ha preparat les seues activitats al voltant d´aquesta estació.Hem fet una eixida,hem treballat a classe, hem fet receptes de cuina, ens hem divertit contant contes,cantant cançons...etc.

Aquest curs a Gilet,hem treballat el projecte de “El Taronger”.
Anàrem primer a un hort de taronges,a les afores del poble,a vore els arbres amb les flors i les taronges.Després varem replegar informació dels pares i mares al voltant del tema i amb tot el material elaborarem un quadernet on trebàllarem les característiques de l´arbre, de les fulles,les flors,les seues varietats,temps recolecció,receptes,ferem un gran taronger al nostre pabelló, una exposició amb moltes varietats de taronges i mandarines, l'auca del taronger,...etc
Per últim a l´escola prepararem gelatina de taronja,escoltarem un conte “El pardalet ferit” i tots i totes aprenguerem i cantarem una cançó de la taronja.

A Petrés encetarem l'estació amb decoració:entrades,passadissos i classes,tot ens portava a un nou viatge.Hem treballat fruits secs,en concret l'anou i com canvia el paisatge mentre va entrant l'hivern.
Per a ajudar-nos en la tasca han col.laborat iaios, iaies,mares,pares i parents.Vam fer una eixida per tal de vore un anouer i a classe hem portat a terme el projecte de l'anou.
El 16 de novembre celebrarem la festa de la tardor representant l'obra "L' anouer trist",cantant cançons,i gaudint dels dolços en el berenar preparat per les mares.Com a cloenda els alumnes oferiren als pares i mares un detall fet amb les closques de les anous.
A l’aulari d ’Albalat hem celebrat la tardor amb moltes activitats.El primer dia muntarem l'exposició de fotos d'arbres i fruïts al nostre vestíbul.El dimarts realitzarem una eixida pel poble per vore el paisatge i els canvis en els arbres, i també recollir fulles seques.El dimecres varem fer un mural d’un taronger, per ser la taronja un fruit típic d’aquesta època de l’any i tant nostre. El penjarem al hall.
El dijous varem fer una manualitat amb les fulles recollides dilluns i acabarem de decorar el hall . El divendres de vesprada varen vindre els pares, mares, iaios... i férem una castanyada. Berenarem d’allò més bé, perquè les mares portaren coques de nous i panses, carabassa torrada, roses i .......es menjarem les castanyes també. Les posarem en una mesureta que abans havíem decorat en classe. Ah! I algunes mares representaren també el conte de “L’anouer trist”.
Aquestes imatges són un resum de tot el que hem fet.